Află răspunsuri la cele mai uzuale întrebări și cazuri de dermatită atopică
Cum observ dermatita atopică la copilul meu?
Dermatita atopică are un anumit pattern (tipar) de localizare a leziunilor, mai ales la nivelul obrajilor și al bărbiei, în cazul bebelușilor, iar la copii marile pliuri – gât, coate, genunchi. Unul din cinci copii dezvoltă dermatită atopică încă din copilărie, majoritatea încă din primul an de viață.
Sunt alergiile cauza pentru dermatită atopică?
Dermatita atopică poate avea factori declanșatori din sfera alergiilor alimentare sau aero-alergeni.
Alergenii alimentari reprezentați de ouă, laptele de vacă cu proteine animale, alimente vegetale (soia, făină de grâu, alune) și substanțe eliberatoare de histamină (crustacee, brânza fermentată, vin roșu-in cazul adulților, căpșuni) sunt responsabili de declanșarea dermatitei atopice la aproximativ 40% din copiii cu forme moderate sau severe.
De asemenea, foarte importanți sunt și aeroalergenii (praf de casă cu antigeni acarieni, fulgi, fibre textile, mucegaiuri, peri de animale – in special de pisica, mai rar de caine) care sunt identificați în aproximativ 50% dintre atopici.
Cum tratăm pruritul (mâncărimea) asociată dermatitei atopice?
Îngrijirea corespunzătoare a pielii atopice, aplicarea de emolienți și tratamentul specific vor conduce la ameliorarea pruritului. În cadrul tratamentului de specialitate se pot folosi anti-histaminice orale non-sedative pe parcursul zilei sau cu ușor efect sedativ, dacă sunt administrate seara, pentru a favoriza somnul.
Este contagioasă dermatita atopică?
Dermatita atopică este o afecțiune cu componentă genetică agravată de factori trigger și nu este deloc contagioasă, adică nu se transmite de la o persoană la alta.
Există tratament pentru dermatita atopică?
Când vine vorba de tratamentul dermatitei atopice, 4 lucruri sunt fundamentale: evitarea factorilor declanșatori, îngrijirea corespunzătoare zilnică a pielii, utilizarea tratamentului antiinflamator și aplicarea terapiilor complementare.
Poate dieta să agraveze dermatita atopică?
Unele alimente pot acționa ca factori declanșatori pentru atopie, provocând puseuri. În cazul în care considerați că alimentația poate fi un factor agravant al eczemei, consultați un medic care poate efectua teste de sânge și teste alergologice, identificând alergiile existente la anumite alimente (alimentele cu potențial alergen cel mai des întâlnite sunt arahidele, laptele, soia, glutenul, peștele și ouăle).
Pot face înot copii cu dermatită atopică?
Dermatita atopică nu este o afecțiune care produce limitări în ceea ce privește anumite activități. Prin urmare, persoanele cu dermatită atopică pot înota în piscină sau în mare și se pot expune la soare. În plus, nu există nicio contraindicație cu privire la practicarea sportului. Cu toate acestea, după exercițiile fizice sau înot, este indicat să-ți cureți pielea și să aplici o cremă emolientă.
Stresul poate conduce la agravarea dermatitei atopice?
Emoțiile și stresul pot juca un rol semnificativ în declanșarea puseelor de atopie. Este important de găsit anumite tehnici de gestionare a acestor emoții (practica mindfulness). Stresul poate determina un cerc vicios în cazul copiilor cu dermatită atopică. Cu cât sunt mai stresați, cu atât puseele de dermatită atopică sunt mai dese și pruritul este mai intens, ceea ce înseamnă o calitate a vieții mai redusă.

Dermatita atopică impactează calitatea somnului?
Este important de subliniat impactul DA asupra somnului. 83% dintre copii cu DA au dificultăți în a adormi sau a rămâne adormiți, astfel că impactul acestei probleme asupra calității vieții nu trebuie subestimat.
Dacă transpirația agravează dermatita atopică, se recomandă exercițiile fizice la pacienții cu dermatită atopică?
Atâta timp cât igiena este corespunzătoare, folosim un ulei de duș corespunzător, aplicăm emolienți, purtăm haine din materiale dedicate pentru hainele de sport, activitatea fizică se poate desfășura normal.
Bebe nu a mai avut un puseu de dermatită atopică de foarte mult timp, înseamnă ca s-a vindecat?
În funcție de copil, dermatita atopică poate dura de la câteva luni până la câțiva ani. Jumătate dintre copiii care au fost diagnosticați cu dermatită atopică ca bebeluși, pot scăpa de această afecțiune până la vârsta de 5 ani.
În unele cazuri, dermatita atopică persistă până la maturitate, dar acest lucru este imposibil de prezis. Nu există tratament definitiv pentru dermatita atopică, însă această afecțiune poate fi gestionată cu un ritual de îngrijire corect.
Există anumite materiale pe care ar trebui sa le evităm atunci cand alegem hainele?
Trebuie evitate lâna, poliesterul dar și țesăturile aspre.
Ce tratament se poate folosi între pusee pentru a reduce riscul apariției unui nou episod?
Între puseele de dermatită atopică este important să respectăm regulile de igienă (emolierea cutanată corespunzătoare, regulile de igienă la baie) precum si evitarea factorilor trigger (care pot declanșa un nou puseu).
Bebe are leziuni la nivelul zonei scutecului – este dermatită atopică?
Nu orice erupție in zona scutecului este dermatită atopică. Când scaunul copilului este acid, apare eritemul fesier care nu este altceva decât o arsură chimică. Mai putem întâlni dermatita de contact, în special în zona de contact cu adezivul scutecului. Nu în ultimul rând, trebuie menționată candidoza cutanată ce apare după tratament antibiotic.
Cum se stabilește diagnosticul de dermatită atopică?
Diagnosticul se stabilește pe criterii clinice conform unor scoruri de severitate, neexistând un test diagnostic specific.
Există anumite vaccinuri pe care pacienții cu dermatită atopică ar trebui sa le evite?
Vaccinurile nu sunt contraindicate la pacienții cu dermatită atopică, ci din contră, pentru a fi mai protejați de factorii infecțioși la care sunt mult mai vulnerabili. Uneori, post-vaccinare, pacienții pot experimenta un ușor episod acut de boală. Nu se recomandă totuși administrarea vaccinurilor în puseele de activitate ale bolii.
Medicul pediatru/ dermatolog mi-a recomandat cortizon pentru dermatita atopică la copil, dar îmi este frică să îl folosesc.
Fobia de corticoizi este des întâlnită, mai ales în cazul părinților care au copii cu dermatită atopică. Este important să înțelegem că dermatocorticoizii pot fi extrem de utili în tratarea puseelor de boală, dacă sunt administrați corect (alegerea dermatocorticoidului cu potență corespunzătoare, cantitatea corespunzătoare, schema de tratament corectă și supervizată de medicul specialist).
Nu se recomandă folosirea acestora peste durata indicată de medic, deoarece doar în aceste situații pot face mai mult rău decât bine, și niciodată în afara puseelor de boală.