Cum te poți implica

Comunitatea noastră este în creștere

Cunoaște oameni remarcabili, participă alături de noi în proiecte sau trimite-ne povestea ta și fii parte din comunitatea dermatitei atopice din România.

Devino membru al Asociației 

Indiferent că ești specialist în domeniul sănătății, terapeut sau ai o experiență directă și îți dorești să devii ambasador ADA, proiectul nostru îți oferă ocazia unui impact real și ne conectează pentru un prezent și un viitor mai bun al tuturor celor ce se confruntă cu dermatita atopică.

Ca membru al Asociației Dermatita Atopică, vei participa la conferințe și webinarii, vei primi revista ADA și vei participa la întâlnirea anuală ADA.

înscrie-te

Trimite-ne povestea ta

Inspiră și ajută și pe ceilalți să gestioneze mai bine această afecțiune. Împărtășește povestea ta și beneficiază de experiențele altora și de suport în depășirea provocărilor proprii. Împreună suntem mai puternici!

Cum procedezi?

Trimite-ne povestea ta pe adresele de e-mail ale asociației, însoțită de un document scris și semnat de autorul poveștii (sau tutorele legal) că este de acord ca textul, numele și, după caz, fotografia să fie postate pe site-ul nostru și pe paginile noastre de social media.

fă primul pas

Donează – sprijinul tău poate face diferența!

Asociația noastră este formată din specialiști în pediatrie, dermatologie și psihologie și voluntari, cu toții fiind implicați în dorința de a face o reală schimbare în România. Contribuim cu experiența profesională, dar și financiar, la sporirea gradului de conștientizare, suportul medical, emoțional și terapeutic al pacienților cu dermatită atopică și al familiilor acestora.

Cum poți ajuta și tu financiar?

  • Poți dona în contul Asociației: RO70 BTRL RONC RT06 4300 4801, deschis la Banca Transilvania, sucursala București
  • Sau poți redirecționa 2% din impozit, descărcând formularul 230 sau completând-ul online.
Descarcă Completează online

Povestea lor cu dermatita atopică

Alexandra
studenta la Medicina anul 1

Cand aveam 3-4 ani au aparut primele semne ale dermatitei atopice: piele uscată, înroșită, însoţită de mâncărimi. Parintii mei sperau ca pe masura ce cresc, simptomele sa se amelioreze. Numai ca lucrurile nu au stat deloc asa, desi specialistii spuneau ca evolutia bolii este mai severa la varste mici si se imbunatateste odata cu cresterea in varsta, in multe cazuri disparand complet.

La mine a inceput cu erupţie la nivelul gâtului, o erupţie atipică, dar care nu mai dispărea. Iniţial, mâncărimea era sezonieră, vara, când era căldură foarte puternică și umezeală, și iarna, dar, in timp, a devenit cvasipermanentă.

Situatia mea s-a agravat din momentul in care am intrat la liceu, când dermatita atopica a devenit din ce în ce mai agresivă – practic, nu exista zi în care să nu am undeva o erupţie asociată cu mâncărime.

Au fost luni întregi când dormeam cu mănuși pe mâini ca să nu ma zgârii (la început ma scărpinam în timpul somnului fără să îmi dau seama), pentru că, altfel, dimineaţa, când ma trezeam, arătam de parcă m-as fi luptat noaptea cu zece pisici… zgâriată toată. Era din ce in ce mai greu pentru ca nu mai puteam nici să dorm din cauza mâncărimii. Stiu ca la un moment dat i-am spus mamei ca nu mă mai deranjează nici macar aspectul fizic, am reușit să trec peste asta, dar vreau și eu să dorm noaptea!

Mama mea, medic pediatru, a încercat tot ce era omenește posibil ca să ma ajute. Era frustrant pentru ea faptul ca, prin natura meseriei ei, reusea sa isi, faca bine pacientii, dar nu putea sa ma faca bine pe mine. Am incercat toate dermatocosmeticele, am încercat terapii locale cu unguente care nici măcar în Europa nu existau, ci doar în Statele Unite. Nu vedeam niciun rezultat.

Insa mama, o adevarata luptatoare, nu s-a lasat. A citit studii recente, a cautat informatii.  Speranta ne-am pus-o intr-un tratament biologic, care, inainte de pandemia de COVID-19, nici nu se gasea in Romania si era foarte scump. A fost nevoie si de confirmarea medicului dermatolog că terapia biologică este potrivită pentru mine.

De aproape 2 ani sunt pe terapie biologica. Initial a fost nevoie sa cumparam acest tratament, dar acum se gaseste si la noi si este gratuit.

Am început tratamentul, dar efectul-minune întârzia să apară, iar eu eram din ce in ce mai dezamagita si ma intrebam: Și dacă nici asta nu funcţionează, ce mă mai fac? Studiile spuneau că după o lună-două, boala trebuie să se amelioreze. În cazul meu, asta s-a întâmplat abia după trei luni!

Acum sunt bine. Stresul este un dezastru pentru pielea mea. Dermatita atopica luat-o puţin razna la bacalaureat, la admiterea la facultatea de Medicina, la examenul auto, toate fiind cam în aceeași perioadă. Sper ca medicina să progreseze suficient, încât să scap definitiv de această boală.

Acum am invatat sa accept ca este o parte din mine si o pot gestiona!

Vreau să aflu mai multe

Suntem mereu deschiși fiecărui voluntar sau inițiativelor de sprijin al comunității. Dacă ai nevoie de informații în plus, scrie-ne în pagina de Contact și…

hai să ne cunoaștem!

începe acum