Ce este dermatita?

Atopia a fost descrisă prima dată în 1923, termenul derivând de la cuvintele grecești “a” (în afara) și “topos” (loc). Atopia este tendința genetică de a dezvolta afecțiuni alergice ca rinita alergică, astmul și dermatita atopică.

Dermatita atopică este o afecțiune cutanată inflamatorie cronică, caracterizată prin defect de barieră, hidratare insuficientă, afectare imună și colonizare bacteriană.

Dermatita atopică asociază o patogeneză complexă, care implică afectare genetică, imunologică, dar și factori de mediu care conduc la o barieră cutanată disfuncțională și dereglarea imună a pielii.

Este una dintre cele mai frecvente afecțiuni inflamatorii ale pielii, dar care are un impact foarte mare asupra organismului. Debutul este cel mai frecvent în copilărie, în primele 2 luni de viață la aproximativ 60% dintre pacienți, însă poate să apară și la vârsta adultă.

La nivel mondial, incidența dermatitei atopice afectează până la 25% dintre copii și 2-3% din populația adultă.

Debutul dermatitei atopice este cel mai des întâlnit între 3 și 6 luni, aproximativ 60% din pacienții cu dermatită atopică dezvoltând erupția până la 1 an și 90% până la 5 ani. Deși majoritatea pacienților observă rezoluția bolii până la vârsta adultă, 10-30% dintre aceștia continuă să sufere de dermatita atopica, iar un procent foarte mic de pacienți au debut la vârstă adultă.

Măsuri pentru tratament

Tratamentul dermatitei atopice este un proces ce se poate întinde o perioadă lungă de timp, uneori chiar toată viața.

Află mai multe

Diete și suplimente alimentare

Vezi sfaturi

Măsuri de igienă locală

Află mai multe

Tratament farmacologic

Detalii